Böbrek Hastaları Ne Yememeli?

yorumsuz
41 okunma
Böbrek Hastaları Ne Yememeli?

Böbrek hastalıklarının önlenmesinde ve ilerlemesinin durdurulmasında böbrek sağlığına uygun diyet yapmanın önemi büyüktür. Bu yüzden uzman bir doktor tarafından böbrekteki hastalığa ve hastalığın seviyesine göre bir diyet programı yapılması gerekmektedir. Bu yazımızda “Böbrek hastaları beslenmede nelere dikkat etmeli, böbrek hastaları ne yememeli? “ gibi konulara cevap vereceğiz:

Böbrek hastaları beslenmede nelere dikkat etmeli?

● Protein : Sağlıklı bir vücut için protein ihtiyacı tartışılmaz olsa da böbrek yetmezliği problemi yaşayanlarda protein miktarı kısıtlı olmalıdır. Çünkü büyüme ve gelişmede önemli olan bu aminoasitin fazlası sağlıklı böbrek tarafından dışarı atılırken, böbrek yetmezliğinde ise atılamamaktadır. Bu nedenle biyokimya bulgularına dayanılarak vücut için alınması gereken protein miktarı belirlenmelidir.

● Tuz: “ Böbrek hastaları ne yememeli?” sorusunda genel olarak bilinen cevap tuzdur. Çünkü böbrek yetersizliği durumunda vücut tuzu atamaz. Bu ise tansiyonla başlayıp kalp yetersizliğine kadar giden problemlere neden olur.

● Potasyum: Kalbin ve kasların düzgün çalışmasında önemli etkisi olan bu mineral, böbrek yetersizliğinde vücuttan uzaklaştırılamamaktadır. Kalbin aniden durmasına sebep olabilen bu durumdan korunmak için, potasyum yönünden zengin kaynaklardan uzak durulmalı ve sadece haşlanmış sebzeler yenilmelidir.

● Kalsiyum ve fosfor: Böbrek yetersizliği vücuttaki fosfor düzeyini düzeltirken; kalsiyum düzeyini ise oldukça azaltmaktadır. Bu ters orantılı durumla birlikte kalsiyum ve fosforun alınabileceği gıdalar da aynıdır. Bu nedenle böbrek yetmezliğinde kalsiyumun da fosforun da ilaçlardan yeterli oranda alımı sağlanmalıdır.

● Kolesterol: Her türlü böbrek rahatsızlığında vücuda fazla miktarda kolesterol alınması, hastalığın daha da ileriye gitmesine neden olmaktadır.

● Su: Böbrek yetmezliğinin ilk aşamalarında su içmek gerekirken; son dönemlerinde fazla su alımı kalp yetersizliğine yol açar. Bu nedenle alınacak sıvı miktarı da hastalığın seyrine göre hesaplanmalıdır.

Böbrek hastaları ne yememeli?

Kuru fasulye, soya fasulyesi, yer elması, mercimek , barbunya ve patates(kızarmış) potasyum düzeyi çok yüksek derecede olan sebzelerdir ve uzak durulmalıdır. Kuru veya yaş kayısı, greyfurt, armut, muz, portakal, incir, ayva, kivi, erik, dut, avokado ve portakal ise potasyum yönünden en yüksek meyvelerdir.

Böbrek hastaları erik, domates, greyfurt, ananas, kayısı, portakal ve mandalina sularından da uzak durmalıdır. Süt ürünleri ve balık ise fosfor oranının fazlalığı nedeniyle böbrek yetmezliğini artıracağından fazla tüketilmemelidir.

 Böbrek hastalarına yasak olan yiyecekler ise şunlardır :

Konserve ve salamura ürünler, kepekli tahıl ürünleri, mayalı yiyecekler, tuzlu et, et suyu tabletleri, şarküteri ürünleri, sakatatlar, kola, salça, kakaolu ürünler, kavrulmuş kuruyemişler.

Bu yazımızda “Böbrek hastaları ne yememeli?” sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Sonuç olarak; böbrek hastalıkları hayati öneme sahip olduğundan, bu verilen listeye dikkat edilmesini tavsiye ediyoruz.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: ,
Eklenme Tarihi: 15 Temmuz 2017

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.